Osmanlıda geleneksel okçuluk eğitimin verildiği kurumlar

Osmanlıda geleneksel okçuluk eğitiminin verildiği 3 tane kurum vardı.

Bunlar;

1.Sivil okçuluk talimhaneleri

2. Askeri okçuluk talimhaneleri

3. Okçular tekkesi

1. Sivil talimhaneler, bugün ki atış poligamları gibi düşünülebilir. Buraya girilip birkaç akçe karşılığında ok atılabiliyordu. Evliya Çelebi’nin raporlarında oldukça yüksek sayıda talimhane ve talimhaneciden bahsedilmektedir. Yani sivil halkında bu savaş sanatı ve spora ilgi gösterdiği Evliya çelebinin verdiği sayılardan anlaşılmaktadır.

2. Askeri okçuluk talimhanelerinde, yeniçeri bölüklerinden biri talimhaneci bölüğü olarak bu işe ayrılmıştı. Ve talimhaneci başı yani bu bölüğün başındaki adam yeniçerilerin atışlarından sorumlu komutan ya da subaydı.

3. Bir diğer eğitim kurumu ise okçular tekkesiydi. Osmanlı imparatorluğunda 36 kadar ok meydanı vardı ve  bunların 2 tanesinde (bildiğimiz kadarıyla) aynı zamanda tekke vardı. Bu tekkeler Kahire ve İstanbul’da bulunmaktaydı. Eğer kişi okçulukta daha üst seviyeye ulaşmak istiyorsa bu tekkelere geliyordu. Burada kendisine bir pir yani kişisel bir okçuluk antrenörü tahsis ediliyordu. Bu okçuluk antrenörünün gözetiminde yeni gelen kişiye kepaze denilen çok hafif, düşük çekiş ağırlığındaki bir yay veriliyordu. Bu yay yeni başlayan bir kişiyi yormazdı. Antrenörün gözetiminde uzun bir zaman okçuluk talimi yapılır, atış sırasında vücudunun alması gereken şekli, hangi kasları kullanıp hangi kasları kullanmayacağı öğretilirdi. Böylelikle okçunun motor hafızası, kas hafızasını gelişir en üst seviyeye ulaşırdı. Buradan sonra antrenmanın 2. Safhasında torba ya da sandık denilen hedefe ok atarak, okçu yüzüğünün yani başparmak çekişinin iyi yapılabilmesini sağlayacak pratik yapılması sağlanırdı. Bundan sonrada menzil atışlarının yapılacağı açık hava atışlarının yapılacağı alana geçiliyordu.

Bugün Osmanlı'nın ulaşmış olduğu menzil rekorlarının çok gerisindeyiz. Ülkemizde şu an için geleneksel okçuluk alanında hedef okçuluğu eğitimi daha fazla verilmektedir. Torba antrenmanını takiben Memluk risalelerinden gelen bilgilerden de yaralanılarak savaş okçuluğunda teknikler bugünde öğretilmektedir.

Mehmet Turgut KARACAN
Gaziantep Okçuluk Kursları
0507 384 8287
instagram :gaziantepokculuk

 

Diğer İçerikler

0 Yorum

Yorum Yap