Osmanlı Okçuluğu ya da diğer adıyla Geleneksel Türk Okçuluğu atış tekniği başparmak çekiş tekniğiyle yapılır. Bu at üzerinde yapılan, düşman ile aradaki mesafeyi savaşçının kendisinin ayarladığı, mobil bir savaşa yönelik tekniktir. Batı medeniyetlerinde ise 3 parmak atış tekniği yapıldığı bilinmektedir. 3 parmakla yapılan bu çekiş tekniğinde okçu hareketsiz bir şekilde sabit duruyorsa gayet iyi sonuç verir. 3 parmak çekişi at üzerindeyken oku yay üzerinde hareket ettireceği için kullanılmaz. Robin Hood filminin meşhur long bowu, İngilizlerin meşhur uzun yayı ancak sabit duruş yaparak atış yapmakta kullanılır. Türk okçuluğunda oklar yayın sağ tarafına doğru konularak atılırken 3 parmak atış tekniğinde oklar yayın sol tarafında doğru konularak atılır.
Geleneksel Türk Okçuluğunda okçular çok hızlı bir şekilde ok atar. Dakikada ortalama 20 ok atabildikleri Selçuklular tarafından kayıt altına alınmıştır. Osmanlıda küçük yaşlarda okçuluk eğitimi alan kişilerin daha fazla ok attığı söylenmektedir. Gaziantep Okçuluk Kursu olarak bugün verdiğimiz eğitimlerde Osmanlı atış tekniğini uygulamaktayız.
Bizans imparatoru Manuel Kommenus’un Türklerle girdiği bir savaşta, bir Türk savaşçıyı atından düşürürken, onun atmış olduğu okla yaralanır. Bunun sebebi Türklerin mandal çekişi yani başparmak çekişinden dolayı okun yayda hareket etmemesinden kaynaklanır. Kısaca Türk atış tekniğinde ok yayda hareket etmezken diğer milletlerin kullandığı teknikte hareket halindeyken ok yayda hareket edeceği için atış yapmak mümkün değil.
Mehmet Turgut KARACAN
Gaziantep Okçuluk Kursu
0507 384 8287
instagram :gaziantepokculuk