Okçuluk kavramı dünyada 15.000 yıldır insanlık tarihinin bir parçası olarak var olmuştur. Osmanlı kurulduğundan beri okçuluk kültürü Osmanlıda var olmuştur. Geleneksel Osmanlı Okçuluğu ya da Geleneksel Türk Okçuluğu olarak o günden beri ayrı bir kültür oluşmuştur.Daha önceye gidecek olursak Türkler tarih sahnesine çıktığından beri okçuluk vardır. Dolayısıyla ihtiyaçlar doğrultusunda ok ve yayın klasik kullanımına destek verici birçok okçuluk malzemesi üretilmiştir. Bunlardan en önemlisi 2 tane aksesuar zihgir ve siperdir.
Zihgir, kirişi çeken parmağa takılan okçu yüzüğüdür. Parmağa takılan zihgir yay üzerinde bulunan çilenin ya da günümüzde kullanılan diğer adıyla kirişin rahat çekilmesine olanak sağlardır. Çile parmağa çok baskı yapacağı için parmağı ayrıca bir sakatlıktan korumak için kullanılır. Zihgir farklı kültürlerde ya da milletlerde değişik isimlerle adlandırılabilmiştir. Geleneksel Osmanlı Okçuluğunda kirişin çekilmesine mandal denilirdi. Mandal yöntemini kullanan, okçu yüzüğü kullanan birçok ulus olmuştur. Bu uluslar başlıca, Moğollar, Çinliler, Japonlar, Sasaniler, Memluklar, Koreliler, Mançular gibi. Günümüzde zihgirler parmağa takılan bir süs olarakta kullanılmaktadır.
Bir diğer alet siper denilen okçuluk malzemesidir. Siper yay tutan elin bileğine takılır ve buraya güzelce sabitlenir. Siperin amacı okları kabza gerisine çekmeye yarar. Böylelikle daha kısa okun daha geriye çekilmesine sebebiyle okun daha uzağa gitmesi sağlar. Daha çok menzil okçuluğunda kullanılmıştır.
Gaziantep Geleneksel Okçuluk kursu olarak bu okçuluk malzemelerinin satışı ve bakımı tarafımızca da yapılmaktadır.
Mehmet Turgut KARACAN
Gaziantep Okçuluk Kursları
0507 384 8287
instagram :gaziantepokculuk